Obsah:
1. Bezpečnostní dveře - co jsou, cena a montáž
2. Co jsou bezpečnostní dveře
3. Bezpečnostní dveře – bezpečnostní třídy
4. Bezpečnostní dveře - cena
5. Bezpečnostní dveře - montáž
6. Bezpečnostní dveře - shrnutí

Bezpečnostní dveře - co jsou, cena a montáž

Každý z nás se chce ve svém domově cítit bezpečně. Jakým prvkům bychom tedy měli věnovat zvláštní pozornost, abychom případné vloupání co nejvíce ztížili (nebo ideálně znemožnili)? Bezpečnost Vašeho domova se zvyšuje především díky monitorování a zabezpečení oken a dveří proti vloupání. V další části tohoto článku Vám poradíme, jak vybrat bezpečné vstupní dveře do domu nebo bytu.

Bezpečnostní dveře

Co jsou bezpečnostní dveře

Slovní spojení "dveře odolné proti vloupání" je spíše hovorová fráze, která naznačuje, že dveře zabrání jakémukoli pokusu o vloupání. Pravdou však je, že žádné dveře nejsou stoprocentně chráněny proti vloupání. Zkušený zloděj, se správnými nástroji a časem, dokáže překonat většinu dveří. Z našeho pohledu je nejdůležitější otázka - kolik času mu to zabere? Samozřejmě - čím více, tím lépe. Pokud dveře nepovolí ihned, může to zloděje buď odradit a uteče, nebo může být chycen přímo při činu.

Proto se v souvislosti s dveřmi obecně hovoří o "zvýšené odolnosti proti vloupání". Dveře s vhodnými bezpečnostními prvky, které znesnadňují vloupání a prodlužují dobu potřebnou k jejich překonání, mají řádně zdokumentovanou tzv. bezpečnostní třídu proti vloupání.

Bezpečnostní dveře – bezpečnostní třídy

Bezpečnostní třídy nás informují o tom, jak dlouho a s jakými nástroji, mohou dveře odolávat pokusu o jejich překonání. V následující tabulce jsou uvedeny charakteristiky jednotlivých bezpečnostních tříd „RC“ (zkratka Resistant Class) podle aktuálně platné normy ČSN EN 1627, jejíž plný název zní “Dveře, okna, lehké obvodové pláště, mříže a okenice. Odolnost proti vloupání. Požadavky a klasifikace”.

Bezpečnostní třída Předpokládaná metoda pokusu o překonání, vybavení
1 Náhodný zloděj, pokouší se získat přístup pomocí jednoduchých malých nástrojů a fyzické síly, např. vykopnutím, vyražením ramenem, zvedáním, taháním. Zloděj se snaží využít příležitosti, nemá žádné zvláštní znalosti o zabezpečení dveří, zajímá ho čas i hluk. Nepředpokládá se žádná zvláštní znalost zabezpečení dveří a míra rizika, kterou je zloděj ochoten podstoupit, je nízká.
2 Náhodný zloděj, navíc se pokusí získat přístup pomocí jednoduchých nástrojů, např. šroubováku, kleští, klínu. V případě mříží a odkrytých závěsů též pomocí malé ruční pilky. Mechanické vrtací nástroje nejsou s touto úrovní zlodějů spojovány vzhledem k aplikaci cylindrických vložek se zvýšenou odolností proti odvrtání. Zloděj se pokouší využít příležitosti, má špatné znalosti o zabezpečení dveří, zajímá ho čas i hluk. Nepředpokládá se žádná zvláštní znalost zabezpečení dveří a míra rizika, kterou je zloděj ochoten podstoupit, je nízká.
3 Zloděj, pokouší se získat přístup pomocí ocelového páčidla, dalšího šroubováku a nástrojů, jako je malé kladivo, vrtáky a mechanické vrtací nářadí. Pomocí ocelového páčidla může zloděj vyvinout větší sílu. Pomocí vrtačky je zloděj schopen napadnout špatně zajištěné uzamykací vybavení dveří. Zloděj se snaží využít příležitosti, zná pravděpodobnou míru zabezpečení dveří, zajímá ho čas i hluk. Nepředpokládá se žádná zvláštní znalost zabezpečení dveří a míra rizika, kterou je lupič ochoten podstoupit, je střední.
4 Zkušený zloděj, navíc používá těžké kladivo, sekeru, dláta a přenosnou AKU vrtačku. Těžké kladivo, sekera a vrtačka poskytují zloději větší počet způsobů překonání. Zloděj očekává vyšší úroveň zabezpečení dveří, může být odhodlán je zcela překonat. Méně mu záleží na úrovni hluku, který způsobuje a je připraven více riskovat.
5 Zkušený zloděj, navíc používá elektrické nářadí, např. vrtačky, přímočaré či přenosné ruční pily, úhlovou brusku s maximálním průměrem kotouče 125mm. Použití úhlové brusky zvyšuje rozsah metod překonání a pravděpodobnost úspěchu. Zloděj očekává vyšší úroveň zabezpečení dveří, je odhodlaný je zcela překonat a je dobře organizovaný. Stará se o úroveň hluku, který způsobuje, a je připraven podstoupit vysoké riziko.
6 Zkušený zloděj, navíc používá bourací kladivo, výkonné elektrické nářadí, např. vrtačky, přímočaré či přenosné ruční pily, úhlové brusky s maximálním průměrem kotouče 230mm. Tyto nástroje může obsluhovat jedna osoba, mají vysokou úroveň výkonu a jsou potenciálně velmi účinné. Zloděj očekává vysokou úroveň zabezpečení dveří, je odhodlaný je zcela překonat a je velmi dobře organizovaný. Nezáleží mu také příliš na úrovni hluku, který způsobuje, a je připraven podstoupit vysoké riziko.



K zabezpečení obytných budov se nejčastěji používají dveře v bezpečnostní třídě RC3. V budovách s vysokým rizikem vloupání se používají příčky vyšších bezpečnostních tříd proti vloupání.

Bezpečnostní dveře - cena

Dveře se zvýšenou odolností proti vloupání mají speciální konstrukci, která závisí na řadě podmínek:

  • materiál, ze kterého jsou dveře vyrobeny,
  • bezpečnostní třída dveří proti vloupání,
  • povrchová úprava dveří, typ výplně (např. dveře se skleněnou výplní apod.),
  • účel místnosti, kterou je třeba zabezpečit.

Neméně důležitým prvkem dveří odolných proti vloupání jsou závěsy - jejich počet a typ závisí na specifikách dveřní sestavy. Je důležité, aby závěs měl doloženou vhodnost pro konstrukci odolnou proti vloupání. Další důležitou roli při zabezpečení dveří na straně závěsů hrají čepy proti vysazení, které podporují závěsy tím, že přebírají část zatížení v případě pokusu o vloupání.

Neměli bychom zapomínat ani na správný zámek - čím více bodů, tím jsou dveře odolnější proti překonání. Nejúčinnějším řešením jsou vícebodové zámky, které poskytují nejen vysokou ochranu proti vloupání, ale také zlepšují těsnost a stabilitu zavřených dveří. Pro zámek je vhodné zvolit vhodnou cylindrickou vložku, tj. takovou, která je klasifikována v souladu s pokyny normy ČSN EN 1627. Toto zařazení by samozřejmě mělo být podloženo příslušnými certifikáty. Dveřní zámek by měl být chráněn bezpečnostním štítem s klikou či koulí, který disponuje zvenku nedotknutelnými montážními šrouby, a zesíleným vnějším štítem. V nabídce společnosti Winkhaus najdete široký sortiment vícebodových zámků nejvyšší kvality (klasických, se samozamykáním či též elektricky ovládaných, certifikovaných cylindrických vložek a bezpečnostních dveřních klik.

Dveřní štítky a kliky
SEC.099/US952 T35 Okenní klika bílá
81,74 Kč
KL LON.113P/2246 92/8 S30 WS/F4 67-72
637,89 Kč
KL HP LIEGE 1540  92/8 36 ČER
903,12 Kč
KL HP LIEGE 1540  92/8 36 F31-1
1 031,83 Kč


Dveře s bezpečnostní třídou proti vloupání, potvrzenou odpovídajícím certifikátem, jsou rozhodně dražší než standardní řešení. Měli bychom si však uvědomit, že nejlevnější dveře obvykle nemají příslušné doklady a jejich kvalita a odolnost proti vloupání může být přinejmenším sporná.

Bezpečnostní dveře - montáž

Při montáži dveří odolných proti vloupání je nejdůležitější správné a pevné upevnění zárubně. Výrobce dveří zpravidla uvádí v montážním návodu způsob montáže výrobku, typ a rozměry montážních prvků a rozteče. Montáž hlavních vchodových dveří svépomocí není zrovna nejjednodušší. Už samotná hmotnost dveřního křídla (v závislosti na jeho velikosti a výrobní technologii) způsobuje, že správné vyrovnání a instalace rámu dveří je náročná. Doporučujeme vám, abyste instalaci bezpečnostních dveří svěřili specializované firmě s potřebným vybavením a zkušenostmi.

Bezpečnostní dveře - shrnutí

Nabídka technických řešení pro dveře odolné proti vloupání je dnes opravdu impozantní. Čím vybavenější, tím vyšší cena. Zvažme však - vyplatí se zvolit si nejdražší dveře z nabídky? Podle bezpečnostních expertů a policejních statistik se zloději mnohem častěji vloupávají do domů přes vedlejší vchodové dveře či okna. Hlavní vchodové dveře svým umístěním (obvykle z ulice) účinně odrazují zloděje od pokusu o jejich překonání. V praxi je třeba mít na paměti, že kvalitní vchodové dveře jsou základním prvkem bezpečného domu, který v kombinaci s vhodnou okenní výplní může účinně zabránit vloupání a ztrátě majetku.


Zeptejte se našeho odborníka:

Chcete vědět více? Zajímá vás, jaké řešení bude fungovat u vás doma nebo ve firmě?

Kontaktujte našeho odborníka telefonicky nebo vyplňte kontaktní formulář.

tel.: +420 736 630 957







Napsal: Irena Sokołowska-Szypiłło