Obsah:
1. Bezpečnostní třídy zámků
2. Třídy bezpečnosti zámků - norma
3. Cylindrická vložka bezpečnostní třídy
4. Bezpečnostní třídy zámků – shrnutí

Bezpečnostní třídy zámků

Dobrý dveřní zámek je takový, který se komfortně používá, je spolehlivý a zároveň poskytuje maximální bezpečnost. V následující části článku uvedeme základní informace o normách a klasifikaci zámků a cylindrických vložek a také vám poradíme, čemu byste měli věnovat pozornost, pokud chcete zvýšit odolnost proti vloupání.

Cylindrická vložka bezpečnostní třídy

Třídy bezpečnosti zámků - norma

Výběr dveřních zámků na trhu je velmi široký. Oficiální klasifikace a normy umožňují objektivní srovnání jejich nejdůležitějších vlastností. Norma ČSN EN 12209 „Stavební kování. Mechanicky ovládané zámky a zapadající plechy. Požadavky a zkušební metody" specifikuje požadavky na odolnost, pevnost, bezpečnost a funkci jednobodových zámků.

Klasifikace zámků zahrnutá ve výše uvedené normě zahrnuje osm vlastností:

Třídy bezpečnosti zámků - norma

Z hlediska bezpečnosti a vhodnosti použití ve dveřních konstrukcích se zvýšenou odolností proti vloupání je nejdůležitější bod 7: Bezpečnost a odolnost proti vrtání.

Je zde definováno osm tříd:
Třída 0 - žádné bezpečnostní požadavky
Třída 1 - minimální bezpečnost, žádná odolnost proti vrtání
Třída 2 - nízká bezpečnost, bez odolnosti proti vrtání
Třída 3 - střední bezpečnost, bez odolnosti proti vrtání
Třída 4 - vysoká bezpečnost, bez odolnosti proti vrtání
Třída 5 - vysoká bezpečnost, odolnost proti vrtání
Třída 6 - velmi vysoká bezpečnost, bez odolnosti proti vrtání
Třída 7 - velmi vysoká bezpečnost, odolnost proti vrtání

Čím vyšší třída, tím účinnější ochranu proti vloupání by měl zámek mít.

Další charakteristiky zámku jsou neméně důležité a popisují výrobek z hlediska jeho použití v různých podmínkách a konstrukcích dveří.

POZNÁMKA: Norma ČSN EN 12209 platí pouze pro jednobodové zámky. Norma prEN 15685 týkající se požadavků a zkoušek vícebodových zámků je stále ve fázi návrhu. V současné době se hodnocení požadavků na vícebodové zámky v různých zemích provádí na základě normy EN 12209, národních norem a/nebo individuálních zkušebních postupů vypracovaných institucemi.

Cylindrická vložka bezpečnostní třídy

Při diskusi o zámcích nelze nezmínit cylindrické vložky. Oba prvky spolu úzce spolupracují, ačkoli se jedná o samostatné mechanismy. Úkolem zámku je zamknout dveře a udržet je v této poloze. Vložka naproti tomu umožňuje ovládat uzamykací mechanismus zámku pomocí klíče.

Klasifikaci cylindrických vložek naleznete v normě ČSN EN 1303 "Stavební kování. Cylindrické vložky pro zámky. Požadavky a zkušební metody". Rozlišuje se zde osm základních parametrů:

Cylindrická vložka bezpečnostní třídy

Poslední dva parametry jsou pro ochranu proti vloupání nejdůležitější. Podle nejnovější normy pro zámkové vložky EN1303 je klasifikace následující: Vedlejší uzávěr (zabezpečení kódu klíče) - může nabývat hodnot od 1 do 6. Čím vyšší hodnota, tím lepší zabezpečení. Odolnost vložky proti napadení se vyjadřuje jejím zařazením do jedné z pěti tříd (0 až D). Čím vyšší třída, tím je vložka odolnější. Třída 0 znamená, že vložka není odolná proti vrtání a mechanickému napadení. Doporučujeme Vám, abyste se seznámili s kompletní nabídkou certifikovaných mechanických a elektronických cylindrických vložek Winkhaus, která je k dispozici na této adrese: https://www.winkhaus.com/cs-cz/cyl_vlozky.

Bezpečnostní třídy zámků – shrnutí

Ochrana domu, bytu nebo kanceláře před vloupáním vyžaduje komplexní opatření. Bezpečný zámek s odolnou cylindrickou vložkou, instalovaný ve dveřích s vhodnými výztuhami, je jen jedním dílem celé skládačky. Vyplatí se přidat alarm s monitorováním, okna se zvýšenou odolností proti vloupání, ale i běžnou ostražitost a zdravý rozum na denní bázi, který se projevuje například tím, že při odchodu z domu nezapomenete zavřít okna a zamknout dveře.


Zeptejte se našeho odborníka:

Chcete vědět více? Zajímá vás, jaké řešení bude fungovat u vás doma nebo ve firmě?

Kontaktujte našeho odborníka telefonicky nebo vyplňte kontaktní formulář.

tel.: +420 736 630 957







Napsal: Irena Sokołowska-Szypiłło