Obsah:

1. Jak odemknout zámek u dveří?
2. Zámek nejde odemknout - co se mohlo stát?
3. Jak otevřít zaseklý zámek u dveří?
4. Nemohu otevřít zámek - co teď?
5. Zaseknutý zámek u dveří - prevence je vždy lepší

Jak odemknout zámek u dveří?

Zámek je nezbytnou součástí každých vchodových dveří. Umožňuje zavřít a uzamknout dveře tak, aby byl ztížen nebo nejlépe znemožněn přístup nepovolaných osob do vašeho domu, garáže, skladu nebo kanceláře.
Co ale dělat, když se zámek pokazí nebo nejde odemknout a vy se nemůžete dostat do svého domu?
Ve zbytku tohoto článku najdete několik praktických tipů, které můžete vyzkoušet, pokud máte problémy s otevřením zámku na dveřích.

Jak odemknout zámek u dveří?

Zámek nejde odemknout - co se mohlo stát?

Dokážeme si představit přinejmenším několik scénářů, ve kterých je v hlavní roli zamčený zámek dveří. Uveďme si několik nejčastějších:

  • můžeme klíč zasunout do zámku, ale nemůžeme jím otočit,
  • můžete klíč zasunout do zámku a otočit jím, ale dveře jsou stále zamčené (cylindrická vložka se otáčí),
  • klíč se ulomil v cylindrické vložce zámku a nelze jím otočit,
  • nelze vložit klíč do vložky.

Příčinu můžete hledat jak v běžném opotřebení zámku, tak ve znečištění nebo v mechanické poruše. Přejděme tedy k nejdůležitější otázce.

Jak otevřít zaseklý zámek u dveří?

Je dobré začít s nejméně invazivními způsoby otevření zaseknutého zámku. Pokud tedy můžete klíč do zámku vložit, ale nemůžete jím otočit, zkontrolujte, zda je to opravdu ten správný klíč (někdy máte několik podobných klíčů, takže se můžete snadno splést). Pokud jste si jisti, že používáte správný klíč, zkontrolujte, zda není poškozený nebo ohnutý. Můžete také zkusit vyfoukat mechanismus stlačeným vzduchem a použít speciální prostředek na údržbu cylindrických vložek a zámků, který odstraní veškeré nečistoty a zlepší hladký chod mechanismu vložky.

 cylindrická vložka Winkhaus Xtra
Pokud je příčinou poškození zámku zlomený klíč nebo jiný předmět ve vložce zámku, můžete se jej pokusit vypáčit (například tenkým drátkem) a poté jej vytáhnout pinzetou.

Pokud tyto metody nefungují, znamená to, že problém je závažnější. V zoufalství vás mohou napadnout nápady, jako je odvrtání zámku nebo pokus o vylomení dveří. Násilná řešení mohou bohužel způsobit mnohem více škody než užitku. Poškozené dveře nebo zlomené rameno se opravují mnohem obtížněji než zaseknutý zámek.

Nemohu otevřít zámek - co teď?

V případě mechanických závad může být nutné vyměnit cylindrickou vložku nebo celý zámek. Tento úkol je nejlepší přenechat odborníkům. Zámečníci nebo firmy, které se zabývají nouzovým otevíráním dveří, jistě dokážou otevřít zaseknutý zámek (i bez klíče) a případně jej vyměnit, aniž by došlo k poškození dveří.

Zaseknutý zámek u dveří - prevence je vždy lepší

Mnohým problémům se zaseknutými zámky lze předejít. Především nezapomínejte na pravidelnou údržbu, kontrolu stavu cylindrické vložky a celého zámkového mechanismu (měla by se provádět alespoň jednou ročně).

Více informací o správné montáži a používání cylindrických vložek Winkhaus najdete ve videu.
Pokud klíč ztratíte, zaseknete nebo zničíte, je dobré mít na bezpečném místě (např. u někoho z rodiny) náhradní kopii. V neposlední řadě vybírejte zámky a cylindrické vložky s příslušnými certifikáty, které potvrzují jejich vysokou kvalitu a spolehlivost. V nabídce společnosti Winkhaus najdete široký výběr certifikovaných cylindrických vložek a vícebodových zámků nejvyšší kvality. V případě dotazů se obraťte na naše poradce.


Zeptejte se našeho odborníka:

Chcete vědět více? Zajímá vás, jaké řešení bude fungovat u vás doma nebo ve firmě?

Kontaktujte našeho odborníka telefonicky nebo vyplňte kontaktní formulář.

tel.: +420 736 630 957







Napsal: Irena Sokołowska-Szypiłło