Obsah:
1. Jak vyměnit kliku u dveří?
2. Výměna kliky u dveří - kde začít?
3. Jak utáhnout kliku u dveří - návod
4. Výměna kliky u dveří - shrnutí

Jak vyměnit kliku u dveří?

Dveřní kliky, stejně jako všechny ostatní prvky našeho domácího, kancelářského nebo bytového vybavení, se časem opotřebovávají. Důvody výměny mohou být estetické, nebo vedené touhou zvýšit bezpečnost, popř. všechny tyto faktory dohromady. Ať už je důvod jakýkoliv, rádi bychom uklidnili všechny, kteří hledají praktické tipy, jak vyměnit dveřní kliku a zajistit, aby se ve většině případů nejednalo o úkol, který vyžaduje nákladný tým profesionálů. V další části článku se dozvíte, jak si dveřní kliku vybrat a samostatně vyměnit.

Jak vyměnit kliku u dveří?

Výměna kliky u dveří - kde začít?

Je třeba vědět, že kliky se liší nejen vzhledem a materiálem, ze kterého byly vyrobeny, ale také rozměry. Výměna kliky bude jednodušší, pokud zvolíme novou, která bude co nejblíže té aktuálně nainstalované.
Vždy začínáme měřením kliky a stávajících montážních otvorů. Nejdůležitější parametry, na které nesmíme zapomenout, jsou:

  • rozteč (vzdálenost mezi osou 4hranu pro kliku a osou středu bubínku cylindrické vložky). Tento rozměr je zvláště důležitý, pokud instalujeme kliku na štítu (nikoli na rozetě),
  • tloušťka dveří,
  • rozměr 4hranu pro kliku (4hran musí svým vnějším rozměrem odpovídat vnitřnímu rozměru ořechu v zámku, do kterého se zasouvá),
  • rozteč mezi fixačními otvory.


DŮLEŽITÉ: Některé kliky jsou k dispozici v pravém nebo levém provedení. To znamená, že musí být nastaveny ve správném směru otevírání daných dveří.

S takto správně stanovenými rozměry a vlastnostmi můžeme přistoupit k výběru a následně ke koupi nové kliky.

Jak utáhnout kliku u dveří - návod

Přesný postup při výměně dveřní kliky se může lišit v závislosti na typu dveří (interiérových či exteriérových), typu samotné kliky (k dispozici jsou klasické kliky, které stiskneme, případně pevná madla, knoflíky, koule, popř. vzájemná kombinace těchto možností, např. klika-klika, klika-madlo, madlo-madlo, klika-koule apod.), stejně jako provedení štítu (dlouhý nebo krátký). Klika se též vyměňuje odlišně u dveří standardních, než u dveří balkonových apod.
Jak vyměnit kliku u dveří?

Pro účely tohoto článku si popíšeme jeden z nejběžnějších scénářů, tj. výměnu standardní kliky na dlouhém štítu.

1. Instalace nové dveřní kliky začíná demontáží té stávající. Zkontrolujte, zda má klika fixační šrouby, tzv. „červíky“. Pokud ano, najděte vhodný imbus klíč nebo šroubovák a odšroubujte je. Poté demontujte šrouby upevňující dveřní štíty. Odstraňte kliky, 4hran a stávající štíty na obou stranách dveří.

NEZAPOMEŇTE ZKONTROLOVAT: Někdy, před instalací nové kliky, musíme vyčistit či jinak opracovat (broušením apod.) povrch dveří kolem štítů, např. pomocí brusného papíru. Takový postup je nutný, zejména pokud jsme předtím dveře natřeli barvou a stávající štít jsme po celou dobu jeho užívání neodstraňovali.

2. Přiložte novou kliku se štítem ke stávajícím otvorům ve dveřích. Zkontrolujte, zda nový štít zakryje otvory po tom původním a zda jsou otvory pro fixační šrouby na stejných místech.
a) Pokud ano, můžete přejít ke kroku 3.
b) Pokud tomu tak není, vyvrtejte nové otvory pro fixační šrouby. Chcete-li toto provést, nastavte kliku se štítem do požadované pozice a označte si ji tužkou, včetně míst, kde mají být nové otvory umístěny. Udělejte totéž z druhé strany dveří. Na vyznačených místech vyvrtejte otvory pro fixační šrouby.
3. Nastavte štít s klikou a 4hranem do požadované pozice, vše srovnejte a poté fixujte šrouby z originálního balení. Šrouby utáhněte až na doraz, nikoli však příliš pevně, aby nedošlo k nežádoucí deformaci štítu kování či dveřního křídla.
4. Opakujte stejné kroky na druhé straně dveří. Na 4hran umístěte druhý štít s klikou. Vše srovnejte a poté fixujte štít ke dveřím.
5. Zajistěte kliku fixačním šroubem.
6. Zkontrolujte, zda klika a zámek fungují hladce bez odporu či zadrhávání.

POZNÁMKA: Ke každé klice by měly být přiloženy pokyny k instalaci. Seznamte se s nimi, než začnete konat. Popis výměny kliky v tomto článku je pouze ilustrativní.

Výměna kliky u dveří - shrnutí

Kvalitní klika by měla nejen dobře vypadat, ale musí být také (nebo spíše především) pevná a bezpečná. Doporučujeme vám seznámit se s nabídkou Winkhaus, kde najdete široký výběr kvalitních klik, štítů, rozet, včetně certifikovaných výrobků pro exteriérové dveře od výrobce Hoppe. Více informací o bezpečnostních dveřích naleznete v článku: Co jsou bezpečnostní dveře, cena a montáž.


Zeptejte se našeho odborníka:

Chcete vědět více? Zajímá vás, jaké řešení bude fungovat u vás doma nebo ve firmě?

Kontaktujte našeho odborníka telefonicky nebo vyplňte kontaktní formulář.

tel.: +420 736 630 957







Napsal: Irena Sokołowska-Szypiłło