Obsah:
1. Štulpová okna - kdy je nejlepší je použít?
2. Dvoukřídlá (štulpová) okna
3. Dvoukřídlé (štulpové) balkonové dveře
4. Způsoby ovládání štulpových oken a balkonových dveří
5. Existuje dvoukřídlé okno bez sloupku?



Štulpová okna - kdy je nejlepší je použít?

Sloupky slouží k vertikálnímu rozdělení roviny okna. Pevný (nebo skutečný) sloupek je pevný prvek okenní konstrukce, který trvale spojuje horní a dolní část rámu. Takový sloupek je vždy viditelný, a to i po otevření všech okenních křídel. Charakteristickým rysem oken s pevným sloupkem je možnost otevírat každé křídlo nezávisle na ostatních.

U oken štulpových (s falešným sloupkem) je svislá dělící čára viditelná pouze při zavřených křídlech. U takového okna rozlišujeme aktivní křídlo (s klikou) a pasivní křídlo, ke kterému je trvale připevněn sloupek. To znamená, že při úplném otevření okna se sloupek otevře společně s pasivním křídlem, takže jaksi zmizí a přestane dělit prostor okna. Při otevírání štulpových oken je třeba dodržet správné pořadí: nejprve otevřít aktivní křídlo, poté pasivní křídlo.

Štulpové okno
Na obrázku: Štulpové okno

Dvoukřídlá štulpová okna

Výběr štulpových oken je obvykle podmíněn estetickými a vizuálními hledisky. Štulp je užší než jeho pevný protějšek, díky čemuž okno s tímto řešením propouští do bytu více světla. Zejména majitelé malých oken vědí, že každý centimetr skla navíc má cenu zlata. Milovníci obdivných výhledů skrze široce otevřená okna by si měli vybrat také štulpové okno. Stačí otevřít obě křídla tak, aby sloupek již nebyl vidět a nerušil radost z obdivování krajiny.

Kromě estetické stránky jsou taková okna důležitá i z praktického hlediska - lépe se čistí a myjí. Díky štulpu máte po otevření okna více prostoru pro veškeré úklidové a údržbové práce.

Dvoukřídlé štulpové balkonové dveře

V případě balkonových dveří je volba štulpu podpořena nejen estetickými, ale i funkčními hledisky. Široce otevřené dveře bez svislých příček neznamenají jen více světla a nerušený výhled ven. Takto velký průchod je také komfortní a pohodlný při stěhování objemných předmětů a nábytku.

V nabídce společnosti Winkhaus najdete také doplňkové vybavení, díky kterému je používání balkonových štulpových dveří ještě pohodlnější a bezpečnější. Doporučujeme věnovat zvláštní pozornost:

  • Balkonová pojistka - umožňuje zavřít za sebou dveře, když vyjdete na balkon. Pojistka drží křídlo v rámu, čímž zabraňuje jeho samovolnému otevírání, zabouchnutí a průvanu. Více o zásadách správného výběru tohoto prvku najdete v článku: Co je balkonová pojistka? V článku se dozvíte více o jeho typech a instalaci
  • Přizvedávač FH - působí na principu kyvadla, mírně zvedá okenní křídlo a usnadňuje jeho plynulé zavírání. Je užitečný zejména u velkých a těžkých oken. Instalace přizvedávače je velmi jednoduchá, stačí jej přišroubovat na správné místo na rámu. Podrobnosti naleznete ve videonávodu: Montáž přizvedávače křídla Winkhaus.

    POZNÁMKA: Přizvedávač FH musí být zvolen tak, aby odpovídal profilu okna. Další informace naleznete v příručce Jak zkontrolovat profilový systém okna?

  • Nízký práh - pohodlný a bezpečný průchod bez bariér díky použití speciálních rámových uzávěrů a rohů s hříbky. Nízký práh znamená nejen menší riziko zakopnutí, ale především snadnější průjezd pro invalidní vozíky a kočárky.

Způsoby ovládání štulpových oken a balkonových dveří

V závislosti na konfiguraci kování Winkhaus lze štulpová okna a balkonové dveře ovládat:

  • pomocí dvou klik - pasivní i aktivní křídla mají kliku, která se používá k jejich otevírání a zavírání. V takovém případě se do pasivního křídla nainstaluje vhodně zvolená převodovka GAM 0 (variabilní výška kliky) nebo GAK 0 (konstantní výška kliky).
  • pomocí jedné kliky na aktivním křídle a štulpové páky k otevření pasivního křídla. Pokud chcete v tomto případě otevřít obě křídla okna, otevřete nejprve aktivní křídlo a poté odjistěte páku na pasivním křídle. Při tomto řešení se na pasivním křídle použije vhodně zvolená štulpová páka GASM.GZ (variabilní výška kliky) nebo GASK.GZ (konstantní výška kliky).
  • pomocí jedné kliky na aktivním křídle a páky s tlačítkem na pasivním křídle. Princip ovládání je velmi podobný jako u okna s obyčejnou štulpovou pákou. Rozdíl spočívá v tom, že tlačítko umožňuje pohodlné uvolnění páky, která sama pruží zpět, takže ji není nutné ručně vytahovat z drážky křídla. V této variantě se na pasivním křídle použije vhodná převodovka GASM (variabilní výška kliky) nebo GASK (konstantní výška kliky). Ovládání křídla vybaveného tlačítkovou štulpovou pákou je znázorněno ve videonávodu: Otevírání pasivního křídla vybaveného štulpovou tlačítkovou pákou Winkhaus.

Co je dobré vědět: Převodovky GASM a GASK v provedení D-6 umožňují dokonale symetrickou polohu kliky uprostřed štulpu, což vypadá obzvlášť dobře na úzkých profilech, které jsou v poslední době v módě.

Existuje dvoukřídlé okno bez sloupku?

Pokud příjmeme, že absence sloupku při otevřeném okně je dostačující pro definici dvoukřídlého štulpového okna bez sloupku, pak ano - taková okna existují. Štulp se osvědčuje zejména u malých oken a dvoukřídlích balkonových dveří a také všude tam, kde nechcete, aby plocha okna měla pevnou svislou příčku.

Dosud neexistuje patent na dvoukřídlé okno, u kterého by byl sloupek neviditelný i v zavřeném stavu. Ale kdo ví, jaké vynálezy a inovace nás čekají v budoucnu?




Zeptejte se našeho odborníka:

Chcete vědět více? Zajímá vás, jaké řešení bude fungovat u vás doma nebo ve firmě?

Kontaktujte našeho odborníka telefonicky nebo vyplňte kontaktní formulář.

tel.: +420 739 993 352